Obec Lechnica má najväčší singletrailový rezort na Slovensku

25.04.2021 Kežmarok

Lechnica 24. apríla (TASR) - Najväčší singletrailový rezort na Slovensku je v obci Lechnica v okrese Kežmarok. Predstavuje 15 kilometrov dlhú sieť horských trás v srdci Pieninského národného parku. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš - Pieniny Jakub Ondrej.

Ako priblížil, cyklisti môžu jazdiť po troch tratiach. Dve z nich sú rodinného typu - „Griftof“ dlhá deväť kilometrov a „Špica“ s dĺžkou piatich kilometrov. Tretia, 1,3-kilometrová trať s názvom „Gvizd“ je určená iba skúseným zjazdárom. Všetky okruhy ponúkajú výhľady na Tri koruny, Haligovské skaly a Belianske Tatry. „Singletrails Lechnica tak priťahuje pozornosť nielen slovenských, ale aj zahraničných cyklistov. V súčasnosti sa v obci rozvíja cestovný ruch aj vďaka obnoveným turistickým chodníkom a v zimnom období mnohým upraveným bežkárskym trasám,“ doplnil riaditeľ.

Lechnica je bývalá poľnohospodárska dedina so zachovanými prvkami ľudovej architektúry, nachádzajúca sa v centre Pienin s takmer nedotknutou prírodou. Obec je situovaná len jeden kilometer od Červeného Kláštora a jej okrajovou časťou katastra preteká rieka Dunajec. Vznikla v druhej polovici 13. storočia, keď ju založila rodina Berzeviczyovcov.

„Obyvatelia Lechnice sa v minulosti živili predovšetkým roľníctvom, pastierstvom, drevorubačstvom aj furmančením. Ešte v prvej polovici 20. storočia sa ľudia venovali rôznym druhom domácej výroby, ako je tkanie plátna i súkna, výroba kože, šitie kožuchov a súkenných papúč, pletenie košov i výroba dreveného náradia,“ ozrejmil Ondrej. Ako dodal, obec sa snaží zachovávať miestne tradície aj pre budúce generácie, a preto v roku 2015 obnovila tradičné pálenie jánskych ohňov. Významnou pamiatkou obce je aj Kostol sv. Jodoka.
 

Vyberte región